villa - Geleen - Erik Aarts - Architect AvB
16412
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-16412,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-16.7,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

villa – Geleen

Opdrachtgever:

particulier

Categorie
Modern
Over dit project

Het perceel bevindt zich aan de rand van Geleen (richting Munstergeleen) en kenmerkt zich door een langgerekt en relatief smalle verkaveling. De aangrenzende landschappelijke situatie is heuvelachtig en is tevens een beschermd natuurgebied. Overtuigd van de potentiële kwaliteiten van het perceel is besloten om de bestaande woning te slopen en een geheel nieuw plan te ontwikkelen.

 

Na een modellenstudie (oriënterende bebouwingsvoorstellen) is de voorkeur van een naar de achterzijde gerichte woning ontstaan met veel buitenruimte. Het beproefde “patio-model” is hiervoor bij uitstek geschikt.

De voor-en zijgevels zijn gesloten in tegenstelling tot de gevels aan de achter-en patiozijde waar de woning maximaal geopend wordt. Hierdoor wordt het privacy-gevoel versterkt en wordt een duidelijke scheiding tussen de openbare, semi-openbare en prive-ruimten aangegeven.

 

Naast de gegeven context, programmatische invulling en gekozen model, bepaald het huidige bestemmingsplan de uiteindelijke bebouwingsenveloppe. Door gebruik te maken van de aanwezige hoogteverschillen en de keuze voor een souterrain zullen de goot-en nokhoogtes maximaal worden opgezocht. Dit is essentieel voor de doorsnede en de daarmee verbonden “verhoogde” begane grond dat in combinatie met een herstructurering van het perceel, een optimale interactie tussen het omringende landschap en architectuur en interieur oplevert.